Dit zalm recept kan altijd en heeft al veel mensen verrast (zelfs die niet van vis houden). Dit gerecht kan heerlijk bij een middagborrel in het weekend, als één van enkele gerechten tijdens een grote bbq en tijdens een feestje als fingerfood!

De frisse avocadodip gaat goed samen met de zalm en is ook los met snackstengels (Pico’s) weg te happen. De zalm gaat op krokant getoast breekbrood. Met een zalm van 500 gram moet het wel lukken om minstens 25 toast goed mee te beleggen.

Bij gebruik van een nieuw rookplankje is het raadzaam deze al even (zonder de vis) op het rooster te leggen tot de onderkant van het hout al bruin tot zwart wordt. Dit zorgt er voor dat het cederhout vanaf het begin met de vis er op zijn werk zal doen. Van te voren het hout in water leggen is niet nodig, je krijgt dan juist stoom in plaats van rook.

Door direct na gebruik het plankje schoon te maken met een spatel, zul je merken dat de huid van de vis nog makkelijk los komt. Borstel hem onder de kraan nog even schoon en het rookplankje kan vele malen hergebruikt worden. Hoe vaak is afhankelijk hoe intensief je hem gebruikt.


 

Bereidingswijze

  1. Maak de kamado klaar voor directe bereiding op 200 graden Celsius. Het grillrooster mag op de keramisch rand zodat het iets dichter bij de kolen ligt (we gebruiken dus niet de conveggtor basket in de Big Green Egg in dit recept). Leg een nieuw rookplankje even op het rooster tot deze bruin tot zwart wordt.
  2. Haal de zalm uit de verpakking en leg deze met de huid op het hout. Controleer meteen op graten en verwijder ze met een pincet. Breng de rub rijkelijk aan op de zalm.
  3. Plaats de kerntemperatuur meter op een plek waar de zalm van gemiddelde dikte is. Wij gebruiken de Cook Perfect in dit recept, het voordeel van deze kern temperatuur meter is dat hij de temperatuur op 5 verschillende plaatsen meet en de koudste (juiste) temperatuur doorgeeft aan de app. Leg de plank op het grillrooster. Sluit de kamado en stel de temperatuur meter in op 50 graden kern.
  4. Haal de stukken breekbrood uit elkaar, zodat kleine broodjes ontstaan. Snij deze kleine broodjes in plakken. Snij een knoflookteen zeer fijn en doe dit bij zes eetlepels olijfolie. Kwast hiermee één kant van de plakjes breekbrood in.
  5. Leg het brood op de kamado en controleer tussendoor of ze krokant aan voelen. Als dit het geval is dan mogen ze er af.
  6. Hierna maken we de avocadodip. Maak met een vork of keukenmachine de avocado’s goed fijn. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het geheel goed door. Snij de verse krulpeterselie fijn.
  7. Op het moment dat de zalm zijn kerntemperatuur heeft bereikt halen we de plank met hittebestendige handschoenen er af.
  8. Leg de toast klaar op een plank of schaal, plaats het schaaltje avocadodip er bij samen met de snackstengels. Trek, om schoon en makkelijk te kunnen werken, nitril handschoenen aan. Maak met je handen de vis los, meng het een beetje en breng het aan op iedere toast. Neem tussen drie vingers nog wat Braairub en wrijf dit boven de toast uit voor nog wat extra smaak.
  9. Op iedere toast gaat nog wat Grate Goods Alabama White saus en strooi de fijne peterselie over het geheel.

Serveer aan je gasten, ze zullen de smaak geweldig vinden!

Ingrediënten

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ