Regelmatig krijgen wij de vraag wat nu echt het verschil is tussen een Big Green Egg en andere keramische barbecue toestellen, de kamado’s. De vraag wordt meestal gevoed vanuit het prijsverschil tussen de imitatie en de Big Green Egg. Naast de kleur en het prijsverschil zijn er wel degelijk verschillen. Wij werken al meer dan 12 jaar op de kamado en werken er nog steeds iedere dag op. In onze showroom (de grootste van Nederland en Belgie) staan alle modellen naast elkaar en ook in de workshops gebruiken we ze naast elkaar.

De verschillen lichten we graag hieronder toe. We noemen hierin met opzet geen namen en merken van de ‘imitatie’ aangezien we dit niet netjes vinden.

Kwaliteit

Het bedrijf Big Green Egg is gestart in 1974 in Atlanta (USA). Hierdoor hebben ze reeds meer dan 45 jaar ervaring met de productontwikkeling, fabricage, service, gastronomie en uiteraard met input van de gebruikers. Door deze ervaring is het ongetwijfeld dat Big Green Egg een top product heeft van hoge kwaliteit. De meeste imitatie merken hebben geen dergelijke rijke geschiedenis en worden voornamelijk in China geproduceerd.

Keramiek

Dit verschil zie je binnen de kwaliteit van het keramiek. Het keramiek van Big Green Egg is ontwikkeld in Amerika door NASA en wordt geproduceerd in Mexico, wat bekend staat al dé plaats hiervoor met een indrukwekkende geschiedenis. De grondstof (klei) voor het keramiek en de productiemethode (o.a. de temperatuur waarop het gebakken wordt) is wel degelijk anders in Mexico dan in China. In China worden veel andere kamado’s gefabriceerd. En dit merk je in de levensduur en in de smaak van je gerecht.

De keramische wanden hebben extreem isolerende eigenschappen, zorgen voor goede luchtcirculatie als belangrijkste: het projecteert de hittegolven van de kolen naar je gerecht. Om deze reden blijven smaken en sappen in je gerecht aanwezig en behoudt het zo de smaak.

We merken dit gewoonweg in de praktijk: de Big Green Egg is makkelijker in temperatuur te regelen, houdt zijn temperatuur stabieler, is sneller op temperatuur, koelt sneller af en is zuiniger met de houtskool. We doen ook regelmatig testen door bijvoorbeeld verschillende merken naast elkaar te zetten op 300 graden en testen hoe lang ze erover doen om terug naar 200 te komen.

Afwerking & kwaliteitscontrole

De afwerking van je kooktoestel is belangrijk, het is een investering waarvan je lang plezier wilt hebben. De banden om het toestel en het scharnier zijn hierin specifiek belangrijk. Deze dienen perfect te werken, je wilt het deksel gemakkelijk open en dicht kunnen doen, ook na 5, 10 en 25 jaar! Het grootste verschil zien we in het onderstel, scharnier en de dop aan de bovenkant.
Voordat de Egg de fabriek verlaat ondergaat deze een grondige inspectie. Dit wordt in Amerika gedaan. De Egg wordt voorzien van een certificaat wat garandeert dat het product, binnen zijn soort, van de hoogste kwaliteit is. Deze kwaliteitscontrole werkt met andere standaarden dan de fabrikanten van de imitaties.

Aftersales

Na aanschaf van je nieuwe kooktoestel wil je ook kunnen rekenen op goede service en hierin snel kunnen schakelen. Een aantal zaken waarin Big Green Egg zich onderscheid:

Levenslange garantie

Big Green Egg staat achter de kwaliteit van haar product. Hierom zijn zij de eerste ter wereld die een beperkte levenslange garantie biedt. Deze garantie is van toepassing op de keramische onderdelen (zoals de keramische basis, deksel met schoorsteen, afdekdop, vuurkorf en binnenring). Op de keramische accessoires (zoals een pizzasteen) en metalen onderdelen zitten respectievelijk 3 en 5 jaar garantie.
Dat er überhaupt vervangingsonderdelen te krijgen zijn is voor ons erg logisch, maar dit is bij andere merken lang niet het geval. Een schroefje krijg je altijd wel gevonden, maar bij primaire onderdelen wil je dit goed geregeld hebben. Bij Big Green Egg is er altijd voldoende voorraad en kan je snel weer aan de slag.
Mocht er onverhoopt iets stuk gaan aan je Green Egg is een telefoontje of e-mail met foto voor ons genoeg om de garantie in behandeling te nemen. Geen uitgebreide documenten en lastige discussies. We maken vrijwel nooit mee dat we géén nieuw onderdeel kosteloos vervangen.

Accessoires

Een keramische barbecue heb je niet alleen om je speklapje of hamburger op te grillen. Om deze reden zijn accessoires belangrijk, zij helpen je namelijk bij het verleggen van je grenzen en nieuwe bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan de plate setter (conveggtor), onmisbaar voor indirecte bereidingen en slow cooking. Voor de Big Green Egg zijn er erg veel accessoires te krijgen, zowel van Big Green Egg zelf als van andere fabrikanten. Deze accessoires zijn door de jaren heen ontwikkeld en van goede kwaliteit.

Service & dealers

Het is je misschien al opgevallen, maar de prijzen voor Big Green Egg zijn gelijk binnen Nederland. Dit is niet doordat er duistere prijsafspraken zijn gemaakt, maar juist om iedere dealer ruimte te geven om de Big Green Egg beleving door te trekken in haar eigen dienstverlening.
Hierdoor kunnen wij, de dealers, ons richten op het leveren van extra service. Persoonlijk zou ik het erg zonde vinden wanneer wij een Egg leveren en die vervolgens niet gebruikt wordt, of alleen gebruikt wordt om een speklapje te draaien.
Vandaar dat wij – voor dezelfde prijs – jou uitnodigen om te komen koken en alle ins&outs van de Big Green Egg mee te krijgen tijdens een workshop. We vinden het belangrijk dat je de Egg gaat gebruiken waarvoor hij bedoelt is.. en dat is dus niet alleen grillen! Daarnaast leveren wij de Egg persoonlijk en installeren hem bij je thuis, wij vinden dat een premium service hoort bij een premium product. We gaan pas weg wanneer jij 100% tevreden bent en lekker aan de slag kunt! Daarna zijn we altijd bereikbaar voor vragen over het gebruik, bereidingen en recepten.

Dit is onze invulling van de service als premium dealer van Big Green Egg. Dit is overigens niet de service die je bij andere dealers krijgt. We zijn hierin vrij uniek.

Alternative Text

Geschreven door:

Joey Buys

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! In het BBQ Experience Center kan hij helemaal zijn ding doen neemt je graag mee in wat BBQ en Big Green Egg in het bijzonder te bieden heeft.