Kip het meest veelzijdige stukje vlees. Daar ben ik het mee eens! Diverse delen van de kip of hele kip zijn op meerdere manieren te bereiden: grillen, op een houder met bier, (in een korf) aan het spit en zo kun je er nog meer bedenken. In dit gerecht gaan we diverse smaken combineren, maar waarbij het zoete de boventoon voert. Naast de zoet gemarineerde kip serveren we fruitige mango met het frisse van limoen en een Tutti frutti gegaard in Apple cider!

Bereidingswijze:

  • We mengen alle ingrediënten voor de marinade voor de kip behalve de sesamzaadjes en zorgen dat de kippenpootjes en vleugeltjes goed onder de marinade staan. Dit kun je enkele uren tot zelfs een dag van te voren doen, zodat de smaken in het vlees kunnen trekken.
  • Doe de tutti frutti mix in een pan en doe de Apple cider en het kaneelstokje er bij. Dit mag acht uur lang wellen.
  • Maak de EGG klaar met convEGGtor / platesetter voor een indirecte bereiding op 150 graden. Op het moment dat de temperatuur stabiel blijft, voegen we wat appel rookhout snippers toe op de kolen. Plaats de convEGGtor terug en leg de gemarineerde kip verspreid op het rvs rooster.
  • Terwijl de kip rustig aan gaart, hebben we de tijd om de mango gereed te maken. Schil hiervoor de mango, en verwijder de pit. De mango snijden we in blokjes. Dit gaat in een gietijzeren skillet met het sap van een limoen. Schep er tevens de honing en suiker bij en schep het geheel om.
  • Na een half uur brengen we met een kwast nog wat marinade aan op de kip. Tevens controleren we met de thermapen de temperatuur. We gaan uiteindelijk voor een kerntemperatuur van 74 graden.
  • Tussen de 65 en 70 graden kern, halen we de kippenpootjes en vleugeltjes er even af. De Big Green Egg veranderen we van indirecte hitte naar directe hitte, de conveggtor gaat eruit en het gietijzeren rooster mag erin. Deze bereidingswijze heet reverse sear en staat voor indirect verwarmen en vervolgens met directe hitte nog even grillen.
  • Gril de kip door regelmatig om te keren zodat de kip rondom mooi bruin kleurt en verder gaart tot 74 graden kerntemperatuur.
  • Als de kippenpootjes en vleugeltjes goed zijn, dan leggen we ze in een stuk aluminiumfolie en vouwen dit dicht. Ingepakt in de folie blijven ze nog wel even warm en kunnen ze even rusten.
  • Plaats de pannen met tutti frutti en met de mango op de EGG. Als je EGG niet groot genoeg is dan kun je de tutti frutti uiteraard ook in een steelpannetje op het fornuis bereiden. Ik ga er van uit dat er genoeg capaciteit is en dat we nog even volop van de de warmte van de Big Green Egg gebruik maken.
  • Pluk enkele blaadjes munt en snij deze grof.
  • Vanaf het moment dat de tutti frutti kookt reken we zo’n 10-15 minuten. De mangosalsa zal na 5 minuten koken al goed zijn. Het sap bij beide gerechten zal enigszins zijn ingedikt tot de dikte van limonadesiroop. En dat is wat we willen.
  • Voor de opmaak van de borden verdelen we de kip en brengen nog een beetje marinade aan met een kwast. Strooi er een beetje sesamzaad over voor een extra feestelijk effect. Leg er wat diverse tutti frutti bij. Over de mangosalsa verdelen we de grof gesneden munt. Een limoen partje maakt het helemaal af. Eet smakelijk!

Alternative Text

Geschreven door:

Matthijs Kannekens

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • Voor de tutti frutti:

  • 375 gram tutti frutti

  • 2 flesjes Apple bandit cider

  • 1 kaneelstokje

  • 2 el lichtbruine basterd suiker

  • Voor de kip:

  • 16 kippenvleugels en poten

  • 2 el soya saus

  • 4 el honing

  • 4 el lichtbruine basterd suiker

  • 4 el balsamico azijn

  • Sesamzaad

  • Voor de mango salsa:

  • 1 mango

  • 1 limoen

  • 1 el honing

  • 1 el kristalsuiker

  • Munt