Hij stond al een tijdje op mijn verlanglijstje maar steeds kwam het er niet van, een avond naar de Meatcave in Rotterdam. Afgelopen week had ik een gaatje en daar maakte ik maar al te graag gebruik van. Dat het tijdens de hittegolf en daarmee 38 graden was heeft ons niet weerhouden om een topavond te beleven.

 

Het concept van de meatcave

Het concept van de Meatcave is simpel: genieten van kwaliteit. Je gaat een avond uit, je laat je verwennen door de chefs. Er is geen menukaart, je hebt geen keuze in wat je gaat eten (dieet kun je doorgeven). Gerechten wisselen ongeveer iedere anderhalve week. Je hebt wel invloed op de hoeveelheid, na iedere gang komen ze vragen of je nog trek hebt of hoe je verder wilt gaan. Ze hebben een voorgerecht, meerdere tussengerechten, hoofdgerecht en een dessert. Met de tussengerechten kun je de avond dus verlengen, uiteraard heb ik het spelletje uitgespeeld: ze hadden niet meer gangen :-).

Er is wel een drankenkaart (een handgeschreven boek wat een leuk detail is) met te gekke wijnen en bieren. Ook hebben ze mooie kwaliteits sterke dranken zoals whiskey, gin, etc. Maar ook bij de dranken hebben ze eigenlijk het liefste dat zij bepalen wat er bij jou op tafel komt en ze dit matchen met de gerechten. Laat ze dit dan vooral doen!

De keuken van de meatcave wordt gerund door chefs Robert Lobensteijn & Leonard Elenbaas, namen die je wellicht kent als demo chef van Big Green Egg. Kwaliteit gegarandeerd :-). Robert heeft ons tijdens onze avond in de watten gelegd.

De gerechten & ingredienten

Wanneer je een oink van een varkentje hoort in de meatcave weet je dat het feest is. Dit is namelijk de keuken bel waarmee de chef doorgeeft dat er gerechten klaar zijn om uitgeserveerd te worden. Alles in de meatcave komt in principe uit de Big Green Egg, dit is vrij uniek in Nederland. Ik heb in veel restaurants gegeten waar ze de EGG gebruiken (veel zijn er tevens klant bij ons) maar daar gebruiken ze de EGG enkel om bepaalde (delen) van gerechten te maken. De meatcave is dan ook een echte Big Green Egg diner: alles komt uit de EGG.

De kwaliteit van de gerechten viel mij op, door de bereiding en de ingrediënten is deze hoger dan een ‘doorsnede’ restaurant. De meatcave focust zichzelf dan ook enkel op vlees, dus dit mag je ook wel van ze verwachten. Door verrassende combinaties en variaties was het erg inspirerende avond, wat in mijn ogen bijdraagt aan de totale kwaliteit. Je gaat immers naar een restaurant om verrast te worden.

Ze gebruiken enkel de beste ingrediënten. Doordat ze zelf de gangen en gerechten die aan tafel komen bepalen hoeven ze eigenlijk nooit een product weg te gooien. In a la carte restaurants is dit (helaas) wel het geval. De totale inkoop is voor hen daarom relatief lager waardoor ze de prijs aan de voorkant ook relatief laag kunnen houden. Je krijgt hier top kwaliteit ingrediënten voor een vriendelijke prijs. En bovendien kunnen de chefs culinair helemaal los gaan en eindeloos veel variaties maken.

Verwacht je hier foto’s van al het lekkers dat we op hebben? Helaas! Ik vind dat je van een avond als deze moet genieten, daar hoort geen telefoon bij. Laat je gewoon verwennen, geniet van de avond en kijk er daarna, net zoals mij, tevreden op terug. En plan je volgende bezoek alvast.

Locatie

De meatcave zit om de hoek van misschien wel de gezelligste straat van Rotterdam: de Witte de Withstraat. Hier bevinden zich tal van gezellige barretjes en terrasjes. Ze zaten voorheen ook in Leiden maar daar moesten ze weg na gedoe rondom het bestemmingsplan met de gemeente. Eind 2018 gaan ze open met een nieuwe zaak in Den Haag. De zaak is sfeervol ingericht met leuke details en er is een open keuken waarmee je contact houdt met de chef.

Mijn tip: ga erheen en laat je gewoon een avond verwennen. Laat hen bepalen wat er op tafel komt inclusief bijpassende dranken en je hebt gegarandeerd een topavond! www.meatcave.nl

Alternative Text

Geschreven door:

Joey Buys

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! In het BBQ Experience Center kan hij helemaal zijn ding doen neemt je graag mee in wat BBQ en Big Green Egg in het bijzonder te bieden heeft.