Pulled mushroom burger

Vegetarisch met een twist

Ingrediënten

Benodigheden

In het vorige recept waar we gamba’s rookten op sinaasappelhout hadden we het al over onze passie in combinatie met het vinden van nieuwe of heruitvinden van bestaande smaakcombinaties. We gebruiken in dit recept steeneik snippers van Smokey Olive Wood. Deze hebben net een verfijndere en diepere smaak dan normaal eikensnippers. Je krijgt een redelijk zware rooksmaak met toetsen van noten. steeneik groeit in de regio waar ook de bekende Iberico varkens vandaan komen. Iberico varkens hebben een unieke smaak doordat ze de eikels eten van de steeneik.

In dit recept gaan we deze snippers gebruiken en onderzoeken we direct een vegetarische optie die toch vlezig smaakt. Probeer het recept en ik ben benieuwd of je het ‘echte’ vlees mist!

Bereidingswijze

  • Meng als eerst de wortel julienne met de boerenkool, 1 eetlepel mayonaise, zout en peper en 3 eetlepels citroensap. Belangrijk is dat je de (boeren)koolsla op voorhand bereid. De zuren in het citroensap zorgen ervoor dat de boerenkool wat zachter wordt. Bewaar de koolsla in de koelkast.
  • Breng de Green Egg zonder conveggtor naar de 150 graden
  • Besprenkel de oesterzwammen met olijfolie en bestrooi ze met de allround rub. Dit geeft een lekkere vlezige smaak!
  • Gooi een handje steeneik snippers direct op de kolen of gebruik een smokerbox, hierdoor vervliegen je snippers niet gelijk en maak je langer gebruik van de rook. Als je wilt gaan voor wat frissere tonen, gebruik dan sinaasappelsnippers of appel. We willen natuurlijk proberen pulled pork na te bootsen, dus het mag wel een stevige rooksmaak hebben!
  • Leg je oesterzwammen op het rooster, doe dit zo ver mogelijk van de hotspot. Je wilt namelijk dat je oesterzwammen warm gaan roken en niet aan gaan bakken.
  • Wanneer de oesterzwammen lekker gerookt en zacht zijn kun je ze gaan pullen.
  • Het makkelijkste pullen is met een vork, lukt dit niet probeer het dan met je handen. Belangrijk is dat je zo dun mogelijke strookjes oesterzwammen krijgt, net als bij de echte pulled pork.
  • Rooster het hamburgerbroodje of Italiaanse bol kort op het het gietijzeren rooster. Verwarm de pulled mushrooms  tegelijkertijd met de bbq saus in een gietijzeren koekenpan.
  • Wanneer de broodjes lekker getoast zijn kun je gaan bouwen! Leg een mooi handje vol koolsla op het broodje, leg daarna de pulled mushrooms op de koolsla. Doe het deksel op het broodje en pik met de bamboo prikker door het broodje.

Lekker met zelfgemaakte gepofte aardappel van de Big Green Egg!