Voor hen die kip wel lekker vinden, maar kluiven teveel gedoe vinden, is dit een leuk recept. Heerlijk magere en toch sappige kip op een unieke manier bereid op de kamado. Injecteren van kip met geklaarde boter en het inpakken met hooi zorgt dat de kip niet droog wordt. De kruidenrub ook onder het vel aanbrengen zorgt voor meer smaak aan het vlees.

Voorbereidingen

We zullen eerst de kip geheel voorbereiden. Zet een grote pan met water op het vuur en hang hierin een kleinere pan, zodat we hierin boter kunnen klaren. De boter mag niet te warm worden, want we gaan hier straks de kip mee injecteren. Dit zorgt straks voor heerlijk sappige kip die niet droog wordt.

De binnenkant gaan we opvullen met in bier geweekt hooi. Neem hiervoor een braadslede, vul deze met twee flesjes bruin bier en leg een handvol hooi in. Terwijl het hooi weekt in het bier, zullen we het vel van de kip was los werken bij de borst en de poten. Zodoende kunnen we de aan te brengen rub ook onder de huid op het vlees aanbrengen waardoor de smaken beter intrekken. Met de hand verdeel je de rub goed door het in te wrijven.

Maak van het geweekte hooi een mooi bosje en stop dit in de kip. Met een spuit injecteren we de dunne boter op enkele plaatsen in de borst en poten. Met de boter kun je ook de gehele buitenkant van de kip mee inwrijven, zodat de hierna aan te brengen rub beter hecht op de huid.

Bindt de poten bij elkaar met slagerstouw of met het elastiek waar de poten al eventueel mee opgebonden waren.
Leg de kip op het rooster van de braadslede waarin zich nog de rest van het bruin bier bevindt.

De Kamado

We gaan bij de Kamado voor een indirecte hitte van 120-130 graden Celsius met de platesetter er tussen en het RVS rooster er op. Tien minuten voordat de kip er op gaat leggen we een appel rookhout chunk tussen de gloeiende kolen.


Low and slow

Leg de kip met de braadslede op het RVS rooster en plaats je kerntemperatuurmeter in het dikste deel van de borst. Stel de temperatuur in op 75 graden kern.
Dek de gehele kip goed af met de rest van het droge hooi. Voorkom dat het er naast komt. Het hooi mag natuurlijk niet langs de platesetter in contact komen met de kolen! Laat nu de kip rustig garen tot de kerntemperatuur bereikt is. Controleer tussendoor de hoeveelheid bier in de braadslede. Vul regelmatig bij met water om te voorkomen dat dit droog kookt.


Pull

Als de kip de 75 graden heeft bereikt dan verwijderen we al het hooi en laten hem nog even rusten onder het aluminiumfolie. Maak de braadslede schoon zodat we hierin de kippen kunnen gaan pullen. Met de handen gaan we het mooie vlees scheiden van de onbruikbare delen. Alle botjes, het vel, vet en pezen wordt verwijderd.


Opmaak broodjes

Snij de broodjes open en beleg deze met frisse krulsla. Om een betere verwerking kun je het kippenvlees nog wat kleiner snijden. Meng er naar smaak de barbecue saus bij. Breng een mooie hoeveelheid aan op het broodje en maak het af met peterselie, extra saus en enkele ringen rode ui.

Ingrediënten

Benodigdheden

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ