Als de R in de maand is, dan smaakt speculaas ineens veel lekkerder. En het gaat er nog beter in als je het zelf hebt gebakken op je Big Green Egg! Het deeg is eenvoudig te bereiden en het is beter om dit enkele dagen voor het bakken al te maken. De smaak van het deeg wordt beter als je het laat rusten. De boter zal in die tijd tijd weer hard worden, de meel zal het vocht opnemen en de enzymen doen hun werk, de smaken trekken goed door elkaar, de structuur zal verbeteren en de kleur wordt donkerder. Ga dus ook bij deeg bereiding voor low&slow.

Tip1: Maak genoeg van dit deeg, want naast deze gevulde speculaas muffins is dit deeg ook te gebruiken voor koekjes en kruidnoten. Ik heb met de onderstaande hoeveelheden een kilo deeg gemaakt. Uiteindelijk heb ik hier de helft van gebruikt voor de zes muffins en de rest van het deeg in de koelkast bewaard.

Tip2: Geef de kinderen een stuk deeg zodat zij er kruidnoten van kunnen maken. 😊

Amandelspijs

Voor de amandelspijs malen we de blanke amandelen met de keukenmixer fijn. Voeg hierna de kristalsuiker en fijne rasp van een vierde van een citroen toe. Roer het geheel goed door. Klop een ei los in een beker en giet de helft bij het amandelmengsel (de andere helft van het ei gebruiken we later!).Roer het ei door totdat een mooie spijs ontstaat. De spijs is, ingepakt in huishoudfolie, geruime tijd houdbaar in de koelkast.

Het deeg

Snij de roomboter in dobbelsteentjes en meng dit met de basterdsuiker en het zout in een schaal. Dit mag met de hand of je kunt de keukenmachine zijn werk laten doen.
Als dit egaal gemengd is dan gaat de karnemelk er door.
Pas als de karnemelk volledig is opgenomen dan gaat de bloem de bakpoeder en de speculaas kruiden er bij.
Kneed het ontstane deeg tot één vast geheel en pak het in met huishoudfolie. Laat het dan enkele dagen tot weken liggen om tot een lekkerder resultaat te komen.

De EGG

Met de Big Green Egg willen we een stabiele temperatuur van 180 graden Celsius bereiken met indirecte hitte. We stellen hem op met de convEGGtor het rooster met daar boven de pizzasteen.

Muffins

Vet de muffinvorm in met boter.
Van het speculaasdeeg snijden we een stuk af en kneden dit nog even goed door. Met behulp van de deegroller rollen we het uit tot een groot stuk van ongeveer 5-7 millimeter dik. Snij hier zes repen uit ter hoogte van de muffinvorm. Vorm deze repen in de ronde vormen. Steek met een garneerring (met dezelfde diameter als de bodem van de muffinvorm) zes rondjes. Leg deze op de bodem en druk ze aan.
Vul iedere vorm tot de helft met amandelspijs. Het deeg wat rondom nog overeind staat kneden we naar binnen tot de muffin bovenin gesloten is.
Tip: voor de foto heb ik de muffins bovenin open gelaten om de amandelspijs zichtbaar te houden. Maak de bovenkant echter dicht om te voorkomen dat de spijs te veel indroogt.
Strijk de zes muffins nog lichtjes af met het los geklopt ei.

Bakken

Plaats de muffins in het midden op de EGG.
Het zal bij 180 graden Celsius stabiel zo’n 20 t ot 25 minuten duren voor ze gaar zijn. Naarmate de tijd verstrijkt zal het in de buurt van de EGG heerlijk naar speculaas gaan ruiken.
Het lastige met speculaasdeeg is, dat het niet veel donkerder kleurt zoals met appeltaart. Tevens blijft het deeg nog redelijk zacht zolang het warm is. Je zult er vertrouwen in moeten hebben dat de muffins goed zijn. Laat ze afkoelen en daarna is het genieten van de gevulde speculaas muffins met een goede bak koffie of chocomelk!

Alternative Text

Geschreven door:

Matthijs Kannekens

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • Amandelspijs:

  • 125 gram Blanke amandelen

  • 115 gram kristalsuiker

  • 1/4 citroen rasp

  • 1/2 ei

  • Deeg:

  • 225 gram ongezouten roomboter

  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 5 gram zout

  • 50 gram karnemelk

  • 500 gram patentbloem

  • 20 gram bakpoeder

  • 30 gram speculaas koekkruiden

  • 1/2 ei

Benodigheden