Gamba’s gerookt op sinaasappelhout

Sinaasappel geeft een fruitige toets

Ingrediënten

Benodigheden

We vinden het leuk en uitdagend om op zoek te gaan naar nieuwe smaken en daarmee nieuwe smaakcombinaties te maken. Dat is onze passie, gedreven door onze horeca achtergrond. Zo zijn we enorme fan van Smokey Olive Wood, speciaal rookhout wat we uit Spanje halen. We hebben beschikking over olijf-, amandel-, citroen-, steeneik-, en sinaasappelhout. Wat voor toffe smaakcombinaties zouden we daar mee kunnen maken?

Sinaasappelhout wordt traditioneel in de omgeving van Valencia gebruikt om een fantastische paella te maken in grote zwenk pannen. In die regio staan veel sinaasappelbomen dus aan rookhout geen gebrek. Door te bakken op sinaasappelhout komt er net een toets van het frisse, fruitige sinaasappelhout in de paella terecht. Wat een fantastische ervaring was dat vorige zomer!

Een super combinatie tussen sinaasappel en vis. Laatst hebben we gamba’s gerookt op sinaasappelhout:

  • Marineer de gamba’s een paar uur tot een dag van te voren met flink wat knoflook. Ik gebruik een lekkere marinade van Santa Maria.
  • Breng de Big Green Egg naar 220 graden en verwarm het gietijzeren rooster.
  • Haal met behulp van de Grid Lifter het gietijzeren rooster uit de EGG en gooi een volle hand sinaasappelsnippers op een hoopje in de houtskool.
  • Leg het gietijzeren rooster terug en grill de gamba’s op beide zijdes ongeveer 3-4 min
  • Haal de gamba’s wanneer ze mooi roze en gaar zijn uit de EGG, pers er wat citroensap overheen en serveer ze direct.