Breadpudding is een lekker, machtig dessert wat ideaal te bereiden is voor als je wat bezoek hebt. Voor dit dessert wordt de skillet gebruikt en een volle pan is voldoende voor 6-8 personen. In het nagerecht komen diverse smaken van de frisse citroen, de kruidige kaneel en het zoete van de bruine basterdsuiker terug. De voorbereiding en bereiding zijn relatief makkelijk en toch kun je met wat toevoeging van slagroom en ijs een hoogstaand dessert aan het einde van de avond op tafel serveren.

Voorbereiding

Maak je Big Green Egg klaar voor een indirecte bereiding op een temperatuur van 180 graden. Op het grillrooster plaatsen we nog een pizzasteen zodat we niet teveel hitte hebben van onderaf.

Vet de skillet in met wat vloeibare boter.
Snij het stokbrood in plakken van ongeveer 1-2 centimeter dik. Iedere plak stokbrood snijden we vervolgens weer in kwarten. Deze stukjes brood gaan in de skillet.

De appel schillen we en snijden die in kleine blokjes. De appelblokjes gaan met de cranberries en bruine suiker in een schaal. Knijp het sap van een hele citroen er over uit en meng daarna de inhoud van de schaal goed door elkaar. Laat dit even staan.

Meng in een tweede schaal de koksroom, eieren, kaneel, nootmuskaat en vanille door elkaar. Gebruik voor de koksroom een laag vetpercentage. Deze zal bij verhitting namelijk minder snel gaan schiften. Klop het beslag goed met een garde of gebruik desnoods een keukenmachine.

Schep het mengsel van appel en cranberries in skillet over het brood. Het sap van de citroen blijft achter in de schaal. Verspreid de appel tussen en over het brood. Giet als laatst het beslag in de skillet. Het beslag zal zich verspreiden tussen het stokbrood en worden opnomen door het brood.

Bakken

Als de EGG mooi stabiel op 180 graden Celsius blijft, dan zetten we de Bread pudding op het midden van de pizzasteen. Het zal ongeveer een half duren voordat het dessert klaar is.

Mix in de tijd dat de Breadpudding bakt de room en suiker tot slagroom. Snij tevens de gemengde noten grof.

Opmaak van de borden

Inmiddels komt er al een heerlijke baklucht vanuit de rEGGulator!
De Breadpudding is goed als de bovenkant mooi bruin is en de room opgestijfd is. De room mag dus nog wel smeuïg blijven.
Voor de opmaak van het bord heb ik een bolletje caramel cheesecake ijs op een stukje stokbrood gelegd. Hierdoor zal het ijs niet snel smelten en weg glijden. Schep wat Breadpudding uit de skillet op het bord. De slagroom gaat er bij, verspreid de gehakte noten en een vleugje kaneel over het bord. Een takje munt geeft wat extra kleur en maakt het bord af om het te serveren.

Alternative Text

Geschreven door:

Matthijs Kannekens

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Ingrediënten

  • Boter (om in te vetten)

  • 1 stokbrood

  • 1 grote Goudreinet

  • 1 citroen

  • 100 gr bruine basterdsuiker

  • 80 gr gedroogde cranberries

  • 500 ml koksroom (7% vet)

  • 6 eieren

  • 1 el kaneel

  • 1 tl nootmuskaat

  • 7 gr vanillesuiker

  • 250 ml Slagroom

  • Ijs

  • Suiker

  • Gemengde ongezouten noten

Benodigheden