Naast dat we jou als barbecue fanaat graag inspireren met bijvoorbeeld onze recepten, workshops en tips helpen we ook veel mensen met de aanschaf van een Big Green Egg en geven daarin veel advies over de aanschaf. Wat zijn nu de vijf grootste tips die je moet weten voordat je een Big Green Egg gaat aanschaffen?

1. Laat je adviseren qua model

Het kiezen van het model en de maat is de meest lastige keuze die je moet maken. In alle gesprekken merk ik dat veel mensen kiezen op basis van prijs, maar ik vind het juist belangrijk dat er wordt gekozen op basis van hoe jij de Big Green Egg wilt gaan gebruiken. Alle onderstaande zaken hebben invloed op de keuze in maat en model:

  • Aantal gasten
    Hoe groot is het gezin, komen er vaak gasten over de vloer, etc. Met andere woorden, hoeveel mondjes heb je doorgaans te voeden? 🙂
  • Omgeving en setting
    Waar wil je de Big Green Egg neerzetten? Hoe ziet de tuin eruit, is er een overkapping, hoe is de setting? Wil je vooral buiten koken en hele gangen erop bereiden of slechts een deel daarvan?
  • Bereidingstechnieken
    Wat wil je er vooral op klaar gaan maken? Waar hou je van? Ga je vooral vlees grillen, pizza’s maken, brood bakken en/of slowcooken? Ga je volledige gangen uit de Big Green Egg koken of is een stukje vlees voldoende?
  • Wat vind je nog meer belangrijk?

Veel mensen twijfelen tussen een Medium en een Large. Het verschil lijkt klein maar op basis van bovenstaand zit er toch echt een groot verschil tussen!

2. Kies een goede dealer die verstand heeft van barbecue en koken

Een Big Green Egg is best een investering en als het goed is doe je deze maar eenmalig. Het is een vrij complex product waarbij goed advies erg belangrijk is. Oké het is niet zo complex als bijvoorbeeld een hypotheek maar er zijn zeker zaken die belangrijk zijn. Je wilt hier goed advies over van specialisten die het product door & door kennen en er al ruime ervaring mee hebben. Wij koken zelf al ruim 12 jaar op de Big Green Egg en hebben dus flinke hand-on ervaring, er zijn zeker ook andere goede Big Green Egg dealers die veel barbecue en kook expertise in huis hebben.

Naast goed advies is ook service erg belangrijk. Wij komen bijvoorbeeld de Big Green Egg bij je thuis afleveren, steken hem de eerste keer samen aan en geven op dat moment een uitgebreide uitleg. Én we vinden het erg leuk wanneer je een dag bij ons komt koken binnen een workshop. Die krijg je van ons cadeau, want wij vinden het belangrijk dat jij de Big Green Egg veel gaat gebruiken en voor alle facetten in gaat zetten. Dan heb je optimaal profijt van je aankoop en kan je er echt van genieten. En daar krijgen wij weer energie van.

Dat is dus iets anders bij een webshop die ook tandenborstels verkoopt waar je de Egg thuis krijg geleverd en nog helemaal zelf moet gaan monteren. Of een tuincentrum waar ze wel verstand hebben van planten maar niet echt van koken. Om maar een vergelijking te trekken…

3. Leer koken op de Big Green Egg

De Big Green Egg is véél meer dan een traditionele barbecue. In principe kan je er alles op bereiden wat je thuis in de keuken in de oven, op het fornuis en op de barbecue bereidt.  Je kan ermee grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooken. Het gaat van een heerlijk sappige bife de lomo (ossenhaas) naar appeltaart naar pizza tot aan een zalm koud/warm roken. Neem rustig de tijd om alle technieken onder de knie te krijgen, blijf jezelf uitdagen, blijf vooral nieuwsgierig!

Toe aan nieuwe inspiratie? Het internet staat er vol mee. Wij schrijven regelmatig leuke recepten, op Facebook zijn ook tal van leuke groepen (tip: NL Big Green Egg BBQers). Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Big Green Egg en haal regelmatig een nieuwe Enjoy! bij je dealer. Volg een keer een workshop, ga in gesprek met mede enthousiastelingen. Heb je een goede slager in de buurt? Ga daar eens het gesprek mee aan, grote kans dat hij ook een enthousiasteling is en je van alles kan vertellen over een speciaal stuk vlees waarmee je het optimale uit je Egg gaat halen!

4. Kies de accessoires bewust

Wat wil je er direct op kunnen klaarmaken en welke accessoires heb je daarvoor nodig? Pak je direct groot uit met veel accessoires of bouw je het rustig op (accessoires zijn immers ook leuke cadeautips)? Wij zijn van mening dat lang niet alles per se van Big Green Egg hoeft te zijn. Alles wat in de Green Egg zit (conveggtor, pizzasteen, etc) is wel aan te raden om dit van Big Green Egg te nemen aangezien dit basis onderdelen zijn en goede kwaliteit hiervoor belangrijk is, ook i.v.m. garantie. Echter zijn er voor de andere accessoires ook prima, zo niet betere, alternatieve merken. Over het kiezen van accessoires heb ik laatst een uitgebreid blog geschreven.

5. Registreer je Big Green Egg voor levenslange garantie

Big Green Egg staat voor kwaliteit. Hierom geven ze (beperkte) levenslange garantie op de Big Green Egg. Ga hiervoor naar de website van Big Green Egg en registreer je Egg, zodat je daar in ieder geval geen zorgen om hoeft te maken. In het uitzonderlijke geval dat er onverhoopt iets stuk gaat is een foto meestal voldoende voor ons om direct een nieuw onderdeel op te sturen. Gratis uiteraard.

Mocht je met bepaalde vragen zitten en vrijblijvend advies nodig hebben contacteer ons dan gerust. Wij helpen je graag verder!

Geschreven door:

Joey Buys