Wat is de beste manier om je Big Green Egg aan te steken? En hoe kun je ervoor zorgen dat je binnen 10 a 15 minuten klaar bent om te gaan grillen? Dat ga ik je helemaal uitleggen binnen dit artikel. Wanneer ik ’s avonds thuis kom en 1-2 gangen wil bereiden op de EGG wil ik namelijk niet nog een half uur of zelfs langer wachten tot ik aan de slag kan.

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt hoe de Big Green Egg werkt. Dankzij zuurstof kan de houtskool branden, dus met meer zuurstof gaat je houtskool sneller & harder branden. Het gaat dus feitelijk een ideale doorloop van zuurstof creëren bij het goed aansteken van de Big Green Egg. Zo regel je ook de temperatuur, door meer zuurstof toe te voegen (schuiven open) loopt de temperatuur op.

Start met een schone EGG

Om deze reden is het belangrijk dat de EGG vrij is van as van de vorige sessie, hoe meer as er aanwezig is, des te minder de doorloop van zuurstof is, des te minder zal de houtskool branden. Begin daarom iedere sessie met het verwijderen van overbleven as van de vorige sessie. Des te sneller is je EGG op temperatuur en zal bovendien makkelijker qua temperatuur te regelen zijn.
De manier waarop we het al tig jaar doen is met de aspook. Je roert de houtskool flink door met de pook, as valt door de dubbele bodem en je schraapt de as iedere keer met de pook door de onderste schuif naar buiten.
Wanneer je gebruik maakt van de kick ash basket wordt het leven een stuk gemakkelijker. Deze plaats je namelijk onderin je EGG en daarin gaat de houtskool. Bij opstarten pak je het mandje met de overgebleven houtskool van de vorige sessie eruit, schud het goed door elkaar boven bijvoorbeeld de vuilnisbak en al het as en klein gruis wat je niet opnieuw wilt gebruiken valt door de spijlen van het mandje. Beetje kolen erbij en je bent direct klaar om hem aan te steken. Wanneer je goede (harde) houtskool gebruikt blijft er bovendien veel as aan de houtskool zitten in plaats van dat naar beneden te vallen, en dat schud je er dus af. Eens in de zoveel keer haal je de EGG helemaal leeg om al het as eruit te halen wat bijvoorbeeld ook achter de vuurkorf is gevallen. Doordat je houtskool als het ware zweeft door het kolen mandje in de vuurkorf kan er ook meer zuurstof bij. En nu weet je, daardoor sneller op temperatuur én makkelijk te regelen in temperatuur.

Gebruik de juiste brandstof: aanmaakblokjes & houtskool

De brandstof maakt ook veel verschil bij het aansteken. Wij hebben allerlei soorten aanmaakblokjes en houtskool uitgeprobeerd en zijn tot een ideale combinatie gekomen. Qua aanmaakblokjes is het uiteraard uit den boze om witte chemische blokjes te gebruiken. De chemicaliën die hieruit los komen trekken namelijk in het keramiek en dit proef je in je gerecht. Bruine biologische blokjes kom ik ook nog wel eens tegen, het nadeel daarvan vind ik dat ze weinig kracht hebben en je dus 6 blokjes nodig hebt om de EGG binnen een beetje fatsoenlijke tijd aan te krijgen.
Voorheen gebruikten we altijd de aanmaakblokjes van Big Green Egg. Deze branden langdurig en hevig doordat er een bijenwas in verwerkt zit. Ze branden ongeveer 8-9 minuten en dit is voldoende om de houtskool goed aan te krijgen. Tegenwoordig gebruiken en adviseren we eigenlijk altijd de aanmaakwokkels. Hierin zit dezelfde bijenwas verwerkt en heeft dus hetzelfde voordeel, alleen dan voor een lagere prijs.

Dan de houtskool (want briketten zijn uit den boze, maar dat hoef ik je niet te vertellen). Ook hierin zit uiteraard veel verschil wat in te delen is op basis van smaak, kwaliteit, brandvermogen en prijs. Van welke boomsoort je houtskool gebruikt heeft invloed op smaak. Big Green Egg heeft bijvoorbeeld houtskool gemaakt van een mix tussen eik en hickory, dit is al direct een beetje kruidig. Houtskool houd ik qua smaak bij voorkeur zo neutraal mogelijk om alle kanten nog uit te kunnen. Wanneer ik (rook)smaak wil toevoegen gebruik ik wel rookhout wat goed bij het gerecht past, zo heb ik alle controle in handen.
De kwaliteit van de houtskool is ook erg belangrijk, dit komt vooral terug in het proces waarop de houtskool is gemaakt. We hebben afgelopen paar jaar al diverse merken en landen versleten omdat we iedere keer merkten dat de kwaliteit achteruit ging. Het productproces werd bij deze merken ingekort, waardoor de houtskool bijvoorbeeld lang bleef roken (proces ingekort) of een chemische lucht gaf (petroleum gebruik om proces te versnellen). Verder zoeken dus.
Het brandvermogen van de houtskool is ook van belang. Hoe harder de boomsoort (hogere dichtheid van het hout), hoe langer de houtskool zal branden en hoe hoger de temperatuur kan komen. Bij supermarkten en bouwmarkten tref je vaak houtskool aan van een wat goedkopere boom, die groeien namelijk sneller en daarmee wordt de prijs goedkoper. Resultaat is wel houtskool die sneller op is, kleinere stukken bevat en lagere temperatuur aan kan. Niet ideaal dus.
De ideale prijs/kwaliteit verhouding hebben we daarom gevonden in een eigen lijn houtskool: Smokin’ Flavours gamhar houtskool. Deze halen we uit Zuid Afrika en wordt gemaakt van een boom waar bijvoorbeeld ook dekken van schepen van worden gemaakt, knetter hard dus. Grote brokken en hoge dichtheid en heeft daarom wel wat liefde nodig om aan te gaan, maar brand daardoor veel langer en kan hogere temperaturen bereiken. Een ander voordeel is dat de zakken pas in Nederland worden gevuld voor ons en er daarom relatief weinig gruis in de zakken zit. Wij zijn continu op zoek naar de beste houtskool voor de beste prijs en kan me voorstellen dat we volgend jaar weer een geoptimaliseerde variant hebben.

De beste manier om je Big Green Egg aan te steken

Zo, genoeg theorie. Nu de praktijk. Hoe steek je de EGG het beste aan? Hieronder ga ik er vanuit dat je de aanmaakwokkels gebruikt in combinatie met een extra harde houtskool.

  • Stap 1: Zet de schuif onderin helemaal open en haal de gietijzeren dop er helemaal af. Vul de Big Green Egg tot (minimaal) de eerste ring (bovenkant vuurkorf) en laat het deksel open staan.
  • Stap 2: Maak een flinke kuil midden in de houtskool door grote stukken weg te halen. Draai de wokkels goed uit elkaar en leg 2 grote of 3 kleine een beetje uit elkaar in de kuil.
  • Stap 3: Bouw een luchtige piramide over de wokkels heen zodat de vlam die van de wokkel gaat komen zoveel mogelijk houtskool kan aanmaken. Waarschijnlijk is het handig om een blokje houtskool tussen de wokkels te leggen om een middensteun voor je toren te maken. Het luchtige is nodig om de wokkel van voldoende zuurstof te voorzien, anders stik hij en krijg je witte rook. Dit duid op een niet optimale verbranding.
  • Stap 4: Steek de wokkels aan en bouw de piramide eventueel nog wat verder op.
  • Stap 5: Laat het deksel open staan tot de wokkels zijn opgebrand. Dit duurt ongeveer 6-7 minuten. Het vuur kan zo maximaal zuurstof aantrekken.
  • Stap 6: Sluit dan het deksel en laat het keramiek op temperatuur komen. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt zet je de dop erop en stel je de EGG in op de juiste temperatuur.

Afhankelijk wat je gaat bereiden duurt het op temperatuur komen (stap 5) kort of langer. Ga je pizza’s maken kan je hem gerust helemaal doorstoken tot alles goed is voorverwarmd en dan plaats je de conveggtor erin. Ga je grillen kan je de temperatuur ook prima wat verder op laten lopen. Ga je slow cooken is het belangrijk om sneller de conveggtor erin te plaatsen en de temperatuur te temperen, anders start je met een te hoge temperatuur en ben je de zuurstof daarna teveel aan het knijpen.

Alternative Text

Geschreven door:

Joey Buys

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! In het BBQ Experience Center kan hij helemaal zijn ding doen neemt je graag mee in wat BBQ en Big Green Egg in het bijzonder te bieden heeft.