De Big Green Egg is de meest effectieve outdoor cooker op de markt. Een smoker en een grill in één! Door de unieke rondom verwarming wordt voedsel sneller bereid, droogt het niet uit en behoudt het optimaal de smaak, geur en kleur.

De combinatie van dik hittebestendig keramiek en houtskool zorgt voor een perfecte controle van temperatuur en een ongekend mals en sappig kookresultaat. Voor jou is dit waarschijnlijk (en hopelijk) allemaal oud nieuws.

Welke tips en adviezen kan ik je meegeven voor een vliegende start bij het gebruik van de Big Green Egg bij nieuwe gebruikers? 10 tips:

1 – Brandstof in de Big Green Egg

Wat betreft brandstof, gebruik enkel premium grote blokken houtskool. Laat de supermarkt en tankstation houtskool alsjeblieft lekker liggen! Je gaat echt veel meer plezier hebben van een hogere kwaliteit houtskool. Deze heeft niet alleen een betere prijs/kwaliteit verhouding maar helpt ook in temperatuurbeheersing en stabiliteit van de temperatuur. Om over smaak nog maar te zwijgen. Lees in dit artikel meer over het aansteken van de Big Green Egg. Vul je Big Green Egg altijd met houtskool tot net boven de vuurring. Of je nu gaat voor een lange of korte sessie, hoge of lage temperatuur.

2 – Aanmaken van de Big Green Egg

Gebruik nooit – NOOIT – chemische producten zoals witte aanmaakblokjes of lampenolie in je EGG. Het keramiek is poreus en vieze smaken trekken erin. Niet alleen wat je op dat moment aan het bereiden bent is verpest, maar ook de 3 sessies daarna! Gebruik enkel 100% ecologische producten. Mede om deze reden gebruik je ook geen briketten in je EGG. Deze bevatten vaak (slechte) bijproducten zoals koolstof of andere chemicaliën, en kunnen zelfs gemaakt zijn van mindere kwaliteit hout met bijvoorbeeld verf of van geïmpregneerd hout.

3 – Eerste keer aansteken

Laat de EGG bij de eerste keer aansteken een uurtje of 2 op 200 graden draaien om laatste eventuele lijmrestjes te verbranden.

4 – Hergebruik van houtskool

Bij een volgende sessie gebruik je de houtskool van de vorige sessie opnieuw. Met de pook roer je de kolen goed door zodat as door de dubbele bodem valt, langs de onderste schuif even leeg schrapen, eventueel wat houtskool erbij en je bent weer direct vertrokken.

5 – Accessoires die eigenlijk niet mogen ontbreken

Onmisbare accessoires zijn wat mij betreft onder andere de conveggtor voor indirect garen, het gietijzeren rooster voor het grill werk en twee tools om de accessoires er veilig te wisselen: de conveggtor basket en de grid lifter. Lees meer over advies over accessoires.

6 – Schoonbranden van de Big Green Egg

Wanneer je Big Green Egg aan de binnenkant erg vies is nadat je bijvoorbeeld veel vet vlees zoals varken hebt gegaard kan je hem even schoonbranden. Zet de schuifjes open om de temperatuur naar de 300 graden te brengen en laat de EGG zichzelf schoonbranden. Is je conveggtor ook erg vies? Zet hem dan ondersteboven (met de vieze kant naar de kolen toe) in je EGG en laat hem mee schoonbranden. Dit is het enigste moment waarop je de conveggtor op deze manier in de EGG zet, deze staat namelijk altijd met de pootjes omhoog in je EGG.

Bekijk ook deze handige video van Peter:

7 – Verbreed je kennis

Dompel jezelf helemaal onder in alle kennis die er te krijgen is. Er zijn tal van boeken, er worden workshops gegeven (wij geven enorm veel workshops en masterclasses bijvoorbeeld), op de website van Big Green Egg en op onze website staan veel recepten, bezoek BBQ evenementen en/of wordt lid van speciale Facebook groepen zoals NL Big Green Eggers en Big Green Egg recepten.

8 – Moertjes regelmatig aandraaien

Om je Big Green Egg in topconditie te houden loop je eens in de zoveel tijd even alle moertjes na van je onderstel en de metalen band. Hoe vaak is afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, doe het bijvoorbeeld 1 keer per maand. Bij gebruik wordt de EGG heet, koelt weer af, hierdoor gaan de boutjes en moeren een beetje werken. De twee grote zwarte bouten achterop het scharnier mag je helemaal strak draaien zodat de bout krom staat!

9 – Droog opbergen en voorkom schimmel

Berg je Big Green Egg droog op. Je hebt levenslange garantie maar levenslang mooi houden is een andere uitdaging! Kan je de EGG niet naar binnen rijden of droog onder een overkapping zetten, trek er dan een beschermhoes overheen. En zet de schuifjes (vooral in de winter) onder en boven een beetje open zodat hij kan blijven luchten om schimmelvorming te voorkomen.

10 – Pas op voor backdraft!

De allerbelangrijkste tip als laatst: trek de EGG nooit in 1x open. Laat hem altijd even ‘boeren’, dus op een kiertje openen, even wachten, en dan helemaal open doen. Er kan namelijk een onderdruk opgebouwd worden in de EGG, wanneer je dan ineens zuurstof toevoegt door het deksel in een keer open te doen kunnen de verdeeltjes in de onderstuk vlam vatten en krijg je een steekvlam. Leer het jezelf aan: altijd in 2 keer de Big Green Egg open doen. Maak er een automatisme van.

Loop je ergens tegen aan of heb je een vraag? Wij helpen je altijd maar al te graag verder!

Egg’on 🙂

 

Alternative Text

Geschreven door:

Joey Buys

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! In het BBQ Experience Center kan hij helemaal zijn ding doen neemt je graag mee in wat BBQ en Big Green Egg in het bijzonder te bieden heeft.