0,00 0 artikelen

Big Green Egg kiezen & vergelijken

Wat is er belangrijk bij het kiezen?

Je bent enthousiast over het aanschaffen van een Big Green Egg. De eerste stap is genomen. Hoe nu verder? Dan komt voor de meeste mensen eigenlijk de meest lastige stap, het kiezen van de maat en uitvoering van de Big Green Egg. Dit is waar wij goed advies in kunnen geven op basis van jouw persoonlijke behoeften. Dit doen we bij voorkeur in onze showroom of tijdens onze workshops, aangezien we dan de diverse opties en voordelen van ieder model direct kunnen demonstreren. Maar om je alvast een beetje op weg te helpen hieronder een vergelijking.

Ga vooral niet vergelijken met een barbecue die nu hebt, je gaat er straks namelijk als het goed is andere gerechten en technieken op bereiden. Een groot verschil is dat de Big Green Egg een kooktoestel is, barbecue is hier slechts een onderdeel van. Je maakt optimaal gebruik van de Big Green Egg door aan je gasten complete gangen te serveren die je volledig uit de EGG komen. Dus ook je garnituren zullen straks uit de EGG komen!

In veel gesprekken merken we dat mensen zich laten leiden door de prijs en de diameter van het rooster. Het is juist belangrijk om jezelf vooraf af te vragen waar en hoe je de Big Green Egg gaat gebruiken. Het is niet voor niets dat meer dan 80% van de EGG’s die wij verkopen de large is, al is de XL steeds meer in opkomst vanwege de extra ruimte. Een combinatie van de volgende zaken zijn van groot belang bij het kiezen van maat & model:

Aantal gasten
Hoe groot is het gezin, komen er vaak gasten over de vloer, etc. Met andere woorden, hoeveel mondjes zijn er doorgaans om te laten genieten?

Accessoires
Welke accessoires heb je nodig voor het geen wat je wilt gaan maken? Bijvoorbeeld zalm roken op cederhout en wat lamsoren ernaast bakken in een skillet, dit wordt lastig in een medium omdat de cederhouten plank en skillet gewoon wat ruimte innemen. In dit voorbeeld heb je dus voor 2 personen een Big Green Egg large nodig.

Omgeving en setting
Waar wil je de Big Green Egg neerzetten? Hoe ziet de tuin eruit, is er een overkapping, hoe is de setting? Wil je vooral buiten koken en hele gangen erop bereiden (aanrader!) of slechts een deel daarvan en bijvoorbeeld je garnituren in de keuken?

Bereidingstechnieken
Wat wil je er vooral op klaar gaan maken? Waar hou je van? Ga je vooral vlees grillen, pizza’s maken, brood bakken en/of slowcooken? In de regel: hoe groter de EGG, des te meer luchtcirculatie, des te makkelijker het wordt in technieken en dus in resultaat.

Big Green Egg mini

De Big Green Egg Mini is het kleinste model, weegt slechts 15kg en heeft een rooster diamater van 23cm. Een steakje en groentjes grillen, een klein stukje vlees slow cooken, dat gaat prima op de mini. Bij het grotere werk kom je al snel in de knel qua ruimte.

De Mini is door het lage gewicht ideaal om mee te nemen naar de camping, op de boot of gewoon thuis onder de afzuigkap. De Mini neemt niet veel ruimte in en kan dus ook prima op een balkon, en kan na gebruik makkelijk worden opgeborgen.

Voor- & nadelen:
+ Makkelijk mee te nemen
+ Ook binnen te gebruiken
+ Verbruikt weinig houtskool
– Beperkte ruimte voor grote ingrediënten
– Niet alle accessoires zijn geschikt

Big Green Egg MiniMax

Het beste van twee werelden, dat is de MiniMax. Het rooster heeft dezelfde diameter als van de small (33 cm) maar heeft niet de volledige ‘ei’ vorm waardoor hij compact genoeg is om gemakkelijk te verplaatsen en voor 4 personen royaal culinair aan de slag kunt!

Met zijn relatief lage gewicht (35 kg) en vaste onderstel voorzien van handgrepen is de MiniMax een allround model dat uitermate geschikt is als tafelmodel, mee te nemen naar de camping, op de boot of gewoon thuis onder de afzuigkap. De MiniMax wordt ook door veel als tweede EGG aangeschaft, om zo twee verschillende temperaturen en bereidingswijzen uit te voeren.

Voor- & nadelen:
+ Makkelijk mee te nemen
+ Ook binnen te gebruiken
+ Verbruikt weinig houtskool
– Met grote ingrediënten is het passen en meten
– Niet alle accessoires zijn geschikt

Big Green Egg Small

Het rooster van Small heeft dezelfde diameter als van de MiniMax (33 cm), maar heeft wel de volledige ei vorm. Hierdoor zijn er wat meer mogelijkheden en zijn bepaalde bereidingstechnieken makkelijker uit te voeren. Denk aan het bereiden van een hele kip (rechtop), wat met de MiniMax niet lukt. De Big Green Egg small oogt wellicht niet groot, maar voor in een kleine tuin of op een klein balkon misstaat hij zeker niet! Een ander voordeel is dat dit de kleinste EGG is met een volledig onderstel en zijplankjes.

Voor- & nadelen:
+ Makkelijk te verrijden
+ Volledige ei-vorm dus meer mogelijkheden
+ Verbruikt weinig houtskool
– Met grote ingrediënten is het passen en meten
– Niet alle accessoires zijn geschikt

Big Green Egg Medium

De medium een grillrooster diameter van 38cm en weegt 51 kg en is geschikt voor (kleine) gezinnen die nooit meer dan ongeveer 4 eters hebben en vooral veel grillen.  Wanneer je enkel het hoofdingrediënt (vlees of vis bijvoorbeeld) bereid in de EGG is deze uiteraard wel geschikt voor een grotere groep. Indirect koken kan wel, maar het indirecte gedeelte is beperkt.  Maar het is juist zo leuk om gangen te koken uit de EGG, je kan dan lekker bij je gasten blijven die aan tafel zitten. En voor gangen heb je al snel wat accessoires nodig zoals een pannetje of een spareribs rek, je komt in praktijk al snel in de knoei met de ruimte.

Voor- & nadelen:
+ Geschikt voor kleine gezinnen
– Het blijft passen en meten (het wordt lastig om een hoofdproduct en garnituren tegelijkertijd te bereiden)
– Minder flexibel dan een large

Big Green Egg Large

Absoluut de eest populaire maat, ruim 80% van alle Big Green Egg’s die wij verkopen is de large. Dit is niet zonder reden. Door de diameter van het rooster (46 cm) heb je voldoende ruimte om complete gangen te serveren voor het gezin, zeg even 2 tot 8 personen.

Maar die ruimte biedt uiteraard nog meer voordelen, denk aan het bereiden van een heerlijke Italiaanse goudbruine pizza en het slowcooken van pulled pork en spareribs. Met complete gangen bedoelen we het hoofdingrediënt met leuke garnituren (aardappelen, groente, etc) tegelijkertijd uit de Big Green Egg serveren. Je kan zelfs een fantastische lasagne of appeltaart bereiden, doordat er meer lucht in de large aanwezig is dan kleinere maten heb je meer luchtcirculatie en een betere hittestraling. Dat komt zeker ten goede aan het resultaat!

Voor- & nadelen:
+ Meest populaire maat
+ Complete gangen bereiden
+ Nieuw scharnier waardoor je het deksel makkelijk open kunt maken
+ Meeste accessoires
– Geen!

Big Green Egg XL

Is koken je ding en heb je vaak gasten over de vloer? Daar is de Big Green Egg XL voor, de grill oppervlakte is namelijk bijna twee keer zo groot als van de large! Je kunt er gemakkelijk gevarieerd mee koken. Vlees, vis en groenten tegelijkertijd te bereiden is geen probleem. Of brood bakken terwijl er een mooi stuk vlees en wat groenten op liggen. Extra grote pizza’s, meerdere kalkoenen tegelijkertijd en in een keer 15 kg vlees slow cooken. Wist je dat dit model vaak gebruikt wordt door professionele cateraars of op het terras van een restaurant?

Voor- & nadelen:

  • + Groot!
  • + Verschillende technieken tegelijkertijd
  • + Nieuw scharnier waardoor je het deksel makkelijk open kunt maken
  • – Verbruikt iets meer houtskool
  • – Zwaar (99 kg)

Big Green Egg XXL

Groot, groter, grootst! Dat gaat zeker op voor de Big Green Egg XXL. Een gigantische doorsnede van het grillrooster van 74 cm. Uitermate geschikt om grote hoeveelheden sukade, varkensnekken, spareribs of een heel restaurant van de heerlijkste gerechten te voorzien!

Voor- & nadelen:
+ Grootst!
+ Verschillende technieken tegelijkertijd
– Verbruikt veel houtskool
– Zwaar (192 kg)

De volgende stap

Ben je er nog steeds niet uit? Dat is heel logisch. Al jarenlang werken wij als professionele chefs met de Big Green Egg. Vanuit die passie en ervaring willen we jou inspireren en enthousiasmeren. Daarom zijn wij een échte specialist die vanuit inhoud en ervaring kan adviseren. En dat doen we dan ook maar al te graag! We zijn slechts een telefoontje, e-mail of whatsappje van elkaar verwijderd. En je bent uiteraard van harte welkom in de grootste showroom van Nederland en België in Roosendaal!

We kunnen overigens iedereen aanbevelen om eerst een workshop te volgen alvorens de Big Green Egg aan te schaffen. Zo kom je precies te weten hoe je de Big Green Egg gebruikt, welke maat voor jou het beste is en welke accessoires je nodig hebt. Het het mooiste is: je krijgt de workshop van ons gratis indien je daarna de EGG bij ons aanschaft.

Verder lezen