0,00 0 artikelen

Advies accessoires Big Green Egg

Niet alles hoeft van Big Green Egg te zijn..

Je bent van plan om een Big Green Egg aan te schaffen, of je bent net de gelukkige eigenaar geworden. Dan ben je nu vast en zeker aan het oriënteren welke accessoires er zoal te krijgen zijn, welke essentieel zijn, gewoonweg handig zijn en/of pas na een periode van pas komen.

Hieronder sommen we de meest populaire accessoires op en geven daarbij extra uitleg en advies vanuit ons. Wij zijn van mening dat je echt niet alles per se van Big Green Egg hoeft aan te schaffen. Voor veel producten zijn goedkopere dan niet betere alternatieven. Wij vinden het leuk om onze kennis en ervaring terug te laten komen in ons assortiment en voeren dan ook de ‘parels’ uit het aanbod van diverse merken!

Met andere woorden.. wat heb je nu precies nodig om lekker aan de slag te kunnen?

Houtskool

Brandstof is uiteraard essentieel, al is dit niet direct een accessoire. Maar er zit veel verschil in verschillende merken en typen houtskool, vandaar dat ik hier even op in ga. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede kwaliteit pakt van een hardhoutsoort met grote brokken. Dit met als doel dat de houtskool lang en hevig kan branden. Vergeet de houtskool (en uiteraard de briketten) uit de supermarkt maar!

De houtskool van Big Green Egg is super, lekker kruidig en gemaakt van eik en walnoot. Wel aardig aan de prijs, en wat fijnmazig (geen grote brokken) maar zeker leuk om een keer te proberen. Ik hou er zelf van om de houtskool meer neutraal qua smaak te houden en smaak naar wens toe te voegen met rookhout.

Wij zijn steeds op zoek naar de beste prijs/kwaliteitverhouding in houtskool. Je wilt namelijk niet teveel betalen, maar wel gewoon goede kwaliteit hebben. Seizoen 2015 en 2016 werkten we veel met Acacia (gele zakken) uit Zuid Afrika. Daar zijn we eind 2016 echter mee gestopt omdat de kwaliteit daarvan achteruit ging bij nieuwe batches. We zijn toen overgestapt op een houtskool die je niet veel ziet in Nederland, omdat het direct geïmporteerd wordt en het geen groot merk is. Vandaar ook de goede prijs/kwaliteit verhouding van Gamhar. Top qua geur, smaak, grove blokken en keihard waardoor het lang en hevig kan branden. De zaken worden in Nederland gevuld dus weinig gruis. Gamhar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om meubels en dekken van schepen van te maken, zo hard is het. Brand langer en heviger dan de houtskool van een lichtere houtsoort. Bij levering van de Big Green Egg én bij onze workshops hebben we altijd een leuke 4=3 actie op houtskool.

Black Ranch houtskool (blauw/witte zak) is jarenlang erg populair geweest. Hier zijn we echter mee gestopt aangezien de kwaliteit flink gekelderd is in 2016. Dit komt doordat ze bij de productie ervan petroleum als brandversneller hebben gebruikt, om de productie te versnellen aangezien de wereldwijde vraag naar Black Ranch jaar na jaar bleef stijgen. Dit ruik je en belangrijker nog, je proeft het in je gerecht. Links laten liggen dus, de kans is groot dat je nu een ‘slechte’ zak treft. Hetzelfde geldt voor Acacia, daar wilden ze ook het proces versnellen door het verkolingsproces in te korten, met als gevolg dat je EGG langdurig bleef roken na het aansteken.

Aanmaakblokjes

Om je Big Green Egg in 10 minuten 200 graden te hebben zijn drie dingen belangrijk: een schone Green Egg, goede houtskool en goede aanmaakblokjes. Voorheen gebruikte we altijd de blokjes van Big Green Egg, deze zijn gemaakt van een speciale biologische samenstelling en zo weet je zeker dat er absoluut geen chemische deeltjes in je keramiek trekken. Daarnaast hebben de blokjes een waslaagje, waardoor ze snel aangaan, niet uitwaaien en vooral lang en hevig branden. Belangrijk om alle kolen goed aan te krijgen en je dus korte tijd aan de slag kan gaan.

Maar ook deze blokjes zijn relatief duur, vandaar dat we tegenwoordig met de aanmaak wokkels werken. Tevens voorzien van een waslaagje waardoor ze lang (wel iets korter dat de BGE blokjes) en hevig branden. Prima alternatief, aanrader!

ConvEGGtor

De convEGGtor accessoire gebruik je voor vrijwel alle bereidingstechnieken behalve het grillen. Het is in feite een hitteschild wat je in de Green Egg plaatst waardoor je indirecte warmte krijgt, er wordt een ovenfunctie gecreëerd. Je hebt de convEGGtor nodig bij pizza’s, brood, stoofpotten, lasagne, .. Maar ook bij langzame garing van grote stukken vlees. Bijvoorbeeld de populaire pulled pork of een picanha langzaam op temperatuur brengen en daarna nog even flink afgrillen. Heerlijk!

Bestel direct de handige convEGGtor basket mee zodat je de hete convEGGtor er handig in en uit kunt halen.

Gietijzeren rooster

Hou je van vlees grillen op de Big Green Egg, dan kan je eigenlijk niet zonder een gietijzeren rooster. Dit rooster is er t/m medium. Voor de large (en groter) adviseren we om 1 of 2 halve maan gietijzeren roosters te nemen. Deze zijn handig in combinatie met de EGGspander. Standaard zit er een RVS rooster bij. Gietijzer kan veel warmer worden en heeft bredere spijlen. Met het gietijzeren rooster krijg je dus bredere grillstrepen op je gerecht, naast dat dit mooi is, is het ook smaak toevoegen. De grillstreep ontstaat namelijk door karamelisatie van vocht en vet wat uit je vlees komt, dit is extra smaak! Bijkomend voordeel is dat sappen in het vlees beter bewaard blijven aangezien het vlees snel dichtschroeit door de hoge temperatuur van het gietijzer.

Conveggtor lifter & Grid lifter

Stel je bent een stuk vlees langzaam aan het garen en daarna wil je hem nog even afgrillen. Dan zal je de conveggtor en het RVS rooster eruit moeten halen en het gietijzeren rooster er terug in willen plaatsen. Of je start met een pizza/flammkuche als gang en je gaat daarna iets anders bereiden. Onder de conveggtor kan het dan makkelijk 600 graden worden, waardoor de conveggtor en het rooster ook erg heet zijn. Met behulp van de conveggtor basket haal je de conveggtor er gemakkelijk uit zonder je handen te branden. Hetzelfde geldt voor het RVS & gietijzeren rooster met de grid lifter. Onmisbare accessoires & tooltjes, aangezien het met een handschoen bijna niet te doen is.

Gietijzeren accessoires

Wanneer je complete gangen uit de EGG wilt toveren met diverse ingrediënten komt een bakplaatje of een skillet altijd wel van pas. Ook zijn er Dutch Ovens, waar je van alles in kunt maken.. van brood tot een heerlijke stoverij. Bekijk alle gietijzeren accessoires.

Pizzasteen

De pizzasteen is ideaal voor het bakken van pizza’s, brood, en koekjes in je Big Green Egg. Maar deze accessoire heeft zoveel toepassingen.. tijdens de masterclass workshop gebruikten we hem ook om een heerlijke dorade in zoutkorst op te bereiden bijvoorbeeld. Door de goede kwaliteit keramiek en de ronde vorm (te vergelijken met een pizzaoven) tover je in handomdraai pizza’s van superkwaliteit uit je Big Green Egg. Vaak beter dan wat je gewend bent in een restaurant, echt een aanrader zo mooi Italiaans goudbruin krokant! Heb je nog geen pizzaschep? Kies voor de aluminium variant, niet voor de houten.

Druippan & Beer Can Chicken

De druippan heeft zoveel toepassingen. Gebruik hem als lekbak om vocht op te vangen, of juist om vocht toe te voegen in je gerecht door hem te vullen met appelsap, bier of wijn. Door de goede antiaanbaklaag bak je er ook zo een brood in. De bereiding beer can chicken is immens populair (terecht!), de kiphouder met het bierblikje en de kip zet je in de druippan, onderin de druippan liggen je groentjes en aardappeltjes te wachten op het heerlijke vocht wat uit de kip komt! De druippan is er in een ronde en rechthoekige uitvoering.

As pook & Kick ash Basket

Qua schoonmaken kan je twee dingen doen: een aspook waarmee je iedere keer voor gebruik de kolen doorroert en het as eronder uit schraapt met de handige as pan die aansluit op de onderste opening, of je neemt de kick ash basket als accessoire.

De kick ash basket is een mandje waar de kolen in liggen. Voor gebruik haal je het mandje eruit, schud je het as en de kleine stukjes die je niet opnieuw wilt gebruiken eruit boven een vuilniszak of container en je bent klaar. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur beter te regelen is, aangezien er meer lucht tussen de vuurkorf en de kolen zit. Erg handig, bekijk het filmpje voor meer uitleg.

Een pook heb je altijd wel nodig, je kiest voor de as pan of de kick ash basket in onze ervaring. Met de as pan kan je iets schoner werken, aangezien wanneer je de kick ash basket uit de Big Green Egg haalt er as rond gaat dwarrelen. En eens in de zoveel keer moet je toch alsnog het as verwijderen wat onderin de EGG ligt.

Overige accessoires

Hierboven staan de meest populaire, zo niet essentiële, accessoires beschreven. Wij raden aan om in principe alles wat in de Green Egg zit (conveggtor, pizzasteen, roosters, etc) van Big Green Egg te nemen, aangezien dit basisonderdelen zijn en goede kwaliteit hiervoor belangrijk is, ook in verband met garantie. Door onze jarenlange ervaring hebben voor veel producten ook prima, zo niet betere, alternatieve producten beschikbaar. Enkele voorbeelden hiervan:

Mocht je vragen hebben over bepaalde producten of een oplossing zoeken voor een probleem, neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via e-mail, telefoon en whatsapp. Oh, je vraag stellen tijdens een van onze vele workshops kan natuurlijk ook!