Een heerlijk zomers gerecht! Maar wat betekent 'a la plancha'? Letterlijk vertaald is dit grillen op een elektrisch of gasgestookte gietijzeren plaat met groenten, vlees en/of vis. Maar alle gelukkige Big Green Egg bezitters zullen het daar vast niet mee eens zijn! Je kan er immers alles op klaarmaken! Tijd om eens iets anders te doen met deze eenvoudige maar heerlijke bereiding op de gietijzeren plancha van Big Green Egg.

WAnneer je een Big Green Egg hebt is het het makkelijkste bij dit recept om gebruik te maken van de EGGspander, en wel het onderste onderdeel ervan: de conveggtor basket. Hierin leg je het gietijzeren rooster halve maan en de gietijzeren plancha halve maan tegelijkertijd neer zodat je het recept in een keer kunt maken.

Bereidingswijze

  1. Maak als eerste de marinade zodat deze goed in de gamba kan trekken. Pel de knoflook en voeg alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom. Mix deze met de staafmixer helemaal glad tot er een dikke vloeibare marinade ontstaat. Mocht hij te dik zijn kan je altijd nog extra olijfolie toevoegen.
  2. Pel de gamba’s maar laat de kop eraan vast zitten (tip: laat de eerste schakel van zijn kop vast zitten). Marineer de gamba’s minimaal een uur van te voren in de marinade.
  3. Steek de Big Green Egg aan, breng hem naar de 220 graden en verwarm het gietijzeren rooster en de gietijzeren bakplaat voor.
  4. Pel en snipper de ui. Schil de asperges en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie. Grill ze kort op het gietijzeren rooster totdat ze beetgaar zijn.
  5. Ondertussen gaan de we gamba’s op de plancha aan beide kanten om en om bakken. Grill de gamba’s op één helft van de plancha zodat we in de tussentijd de groentes kunnen bereiden.
  6. Fruit op de andere helft de ui aan in een beetje olijfolie en voeg er de lamsoren en zeekraal aan toe. Deze mogen ook beetgaar gebakken worden.
  7. Als het goed is zijn alle componenten gelijktijdig gaar en kan het geserveerd worden.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 6 grote gamba's met kop

  • 1 ui

  • handje lamsoren

  • handje zeekraal

  • 6 asperges

  • Voor de marinade:

  • 1 bol knoflook

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 1/4 eetlepel zout

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 1 dl extra vierge olijfolie

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ